lyssningsknark

som droger för dina öron

Nytt & Hett: Wilco

Kategori: Nytt & Hett

Från ingenstans kom den, Wilcos nya skiva "Star Wars". Ingen förvarning, ingenting, bara ett meddelande om att den plötsligt fanns på Youtube för streaming och gratis nedladdning via bandets sida. Om några veckor finns den också rent fysiskt, som tur är. Nästan ett Beyonce-drag av Wilco, kan man säga, fast kvalitetsmässigt mil bättre. Soundet är smutsigt och stilen på låtarna är ofta lite småkrånglig och den skiva som jag först kommer att tänka på är "A Ghost Is Born" från 2004. Och så jämför jag såklart med Tweedys soloplatta som kom förra året och då kan man dra en del paralleller, men jag föredrar Wilcos nya. Efter första lyssningen var jag lite tveksam men efter några fler så börjar bitarna falla på plats. För mitt i stormen som bandet driver upp rent ljudmässigt så finns det melodier och som vanligt när Jeff Tweedy skrivit dem så är de bra. Lyssna bara på "More..." och "Random Name Generator" som efter några lyssningar känns som givna Wilco-favoriter. Dock så finns det en del spår som känns mindre engagerade och några undrar jag om bandet bara spelat in för att ha nya låtar att spela live. Vilket är ett format där jag i och för sig tror att många av låtarna på "Star Wars" kommer att växa, de känns nästan som gjorda för att spelas framför en publik snarare än i en studio. Wilco har varit med ett tag nu, i över 20 år faktiskt, och de kan det här med att göra musik. Samtidigt blir det svårare och svårare att hitta nya vägar för ett sånt här band, men jag tycker nog de lyckas här, även om allt inte är lyckat. Men när jag hör något så fint som avslutande "Magnetized" så bryr jag mig inte riktigt om att kvalitén inte är riktigt jämn på "Star Wars", jag har orimliga krav på ett band som Wilco och införlivar de några av dessa så är det godkänt. Mer än godkänt faktiskt, "Star Wars" är en bra skiva:
 
 

Nytt & Hett: Albert Hammond Jr

Kategori: Nytt & Hett

Albert Hammond Jr är på gång med sin tredje soloskiva "Momentary Masters" och har redan hunnit släppa första singeln. Hammond, son till 70-talssångaren och vanligtvis hemmahörande i The Strokes gitarrsektion, har gjort en del fina saker på egen hand förut och så även nu. "Losing Touch", som låten heter, är nämligen en höjdare. Hammond känns stilistiskt närmare Strokes än vad han tidigare varit på sina solo-utflykter och det är nästan så att jag skulle kunna tänka mig Julian Casablancas bakom mikrofonen på "Losing Touch". Men Hammond gör det bra på egen hand i denna medryckande poprock-låt som både har fint driv och en catchy melodi. Det kan bli något av den här skivan:
 
 

Covern: Augusti i Helvetet

Kategori: Covern

Jag hade helt missat att Håkan Hellströms "Augusti i Helvetet" (den titeln!) var en cover tills jag för några dagar sedan lyssnade igenom en gammal Temptations-skiva. Vid låten "Don't Let Him Take Your Love From Me" stannade jag upp lite, för jag visste ju att jag hört den här låten förr. Men var? Efter en kort stunds funderande kom jag på det, det här är ju samma låt som Hellströms! Håkan har helt enkelt översatt den här låten, precis som "13" som kan hittas på samma album. Men där jag hade koll på Big Stars original så hade jag missat Temptations inspelning av "Don't Let Him Take Your Love From Me". Det var lite synd att jag hade gjort det, för originalet är riktigt bra! Det är även Håkans översättning, som tur är: