lyssningsknark

som droger för dina öron

Tisdagsoldies: Rolling Stones

Kategori: Allmänt

Jag sitter hemma och är sjuk, och försöker därför liva upp tillvaron med lite bra musik. Vad kan då fungera bättre än Rolling Stones gamla pärla "Jumping Jack Flash"? På youtube hittar jag bara liveversioner av denna vansinnigt bra låt, men det får duga. Som en bonus slänger jag in en demoversion som Guns N Roses gjorde en gång, och enligt rykten hade tänkt använda på någon av "Use your illusion"-skivorna.

                
Rolling Stones
 


GnR

Måndagscovern: Hallelujah

Kategori: Allmänt

Leonard Cohens "Hallelujah" är en av de låtar som är betydligt mer känd i andras versioner än i originalartistens. Det kanske inte är så konstigt då för ovanlighetens skull många av de covers som gjorts på dena låt är flera mil bättre än originalet, som är såsigt indränkt i hemska gospelkörer, fruktansvärt 80-talsljud och en alldeles för låg tonart. Här har jag plockat fram de två versioner som är bäst + originalet. De som trängs på förstaplatsen när det gäller bästa covern är Rufus Wainwright och Jeff Buckley, och jag håller nog den sistnämndas version högst. Här har ni alla tre för jämförelse.

     
Leonard Cohen:


    
Jeff Buckley:


     
Rufus Wainwright (live)

Söndagsvideon: All nightmare long

Kategori: Allmänt

Det bästa jag hört från Metallicas senaste skiva är en låt vid namn "All nightmare long", där de återvänt till trashrötterna och kombinerat detta med en snygg video med lite samma feeling som deras gamla klassier "One". Det är en lite småäcklig video med labbförsöksbilder och tecknade figurer, allt komplett med lite roliga undertexter. Sen är det alltid kul att höra Kirk spela ett gitarrsolo igen, då det var ont om den varan på förra skivan "St. Anger". Så här är alltså nästan nio minuter långa "All nightmare long".

          Och bara för att det är söndag igen: Lika som bär, nu med trillingar! George Harrison, gitarristen i Soundtrack of out lives (i mitten på bilden där de får något pris) och Russell i filmen Almost Famous. Slående lika, tycker jag i alla fall!