lyssningsknark

som droger för dina öron

14 Album: nr 6

Kategori: Allmänt, Specialveckor

Denna skiva är enligt mig den bästa svenskspråkiga skiva som någonsin gjorts, överfylld med bra låtar och snygga arrangemang. Lars Winnerbäcks bästa skiva var hans tredje; "Med solen i ögonen". Här finns allt det som jag tycker om med Lasse: de snygga texterna, den ärliga rösten och de enkla och effektiva melodierna. Skivan börjar med "Gråa dagar", en låt som Springsteen skulle vara nljd med vilken dag som helst. Sedan har vi singelrökaren "Tvivel" med det grymma jammet på slutet. Det fortsätter med kanonlåtar som "Mamma är säkert nöjd", "Pacemaker", "Bussen från stan" och givetvis titelspåret. Det är klart att Winnerbäck frotsatt göra en hel del bra låtar, men han verkar aldrig komma upp i jämnheten och kvaliteten som han hade på denna skiva.


  


Den bästa låten på skivan är i mitt tycke "Pollenchock och stjärnfall". Lysande text, grym melodi och fantastiskt gitarrspel. Men den finns inte på youtube, så ni får nöja er med "Gråa dagar". Det är inte fy skam.


  

14 Album: nr 7

Kategori: Allmänt, Specialveckor

Den skiva som allt som oftast vinner musiktidningen Q:s lista över de bästa albumen någonsin är Radioheads OK Computer. På min lista kommer den bara sjua, men det är inte fy skam det heller. Radiohead hade tröttnat på att göra vanliga pop och rocklåtar och letade efter något nytt. På vägen mot Kid A fick de till OK Computer, som är en blandning av deras tidigare sound och deras senare mer elektroniska väg. Skivan börjar med "Airbag" och fortsätter med "Paranoid Android". Bara så långt är det kanske den bästa öppningen på en skiva någonsin. Som spår nummer fyra dyker den otroligt deprimerande och vackra "Exit music (for a film)" upp. Och på det viset fortsätter det, hits som "Karma Police" och "No surprises" (som båda två har jävligt snygga videos) avlöser andra kanonlåtar som "Electioneering" och "Lucky". Det är inte konstigt att skivan brukar rankas högt. Det är hela tiden Radioheads speciella sound, till stora delar bestående av Thom Yorkes röst och gitarristerna Ed O´Brien och Johnny Greenwoods vilda ljud, och det är lysande.

 
Den kanske bästa låten på skivan har jag sparat till detta klippet. "Let down" heter den, och är något av de finaste minuterna musik som någonsin skapats i en studio.

  


14 Album: nr 8

Kategori: Allmänt, Specialveckor

Placering 8 på listan är en riktig tungviktare: Led Zeppelins IV. Eller vad den nu heter, det står faktiskt inget namn på omslaget, så man kan lika gäran kalla den för skivan med gubben på framsidan. Bra är den i alla fall, rakt igenom. Mästerverket "Stairway to heaven" är skivans mittpunkt och stora hit, men det finns mycket, mycket mer att hämta här. "Rock n roll" är en kanonfin bluestolva, "Four sticks" en hint om att Led Zeppelin kunde skapat hiphop med ett extremt tungt beat och "Going to California" är en fin, lite folkaktig ballad. Den andra hälften av låtarna är minst lika bra. Det var som om bandet klarade av att samla ihop trådarna från de tre tidigare skivorna, som hade lite olika teman (trean är exempelvis en mestadels ganska akustisk historia), och byggde ett episkt, solitt album. Här finns allt; den tunga deltabluesen, den akustiska brittiska folkmusiken, hårdrocken och John Bonhams bastrumma. Okej att den senare dubbelskivan Physical Graffitti också är grym, men "fyran" är snäppet bättre enligt mig.


          


Jag har valt att lägga upp ett klipp med låten som startar skivan; "Black dog". En typisk Led Zeppelin-klassiker, med Pages gitarr-riff och Plants ljusa skrovliga röst. Jävlar vad grabbarna kunde knycka i bluesen,och jävlar vad bra de gjorde det. Fråga bara band som Guns N Roses, White Stripes och Whitesnake vad de lyssnat mest på och inspirerats av. Svaret är enkelt: Led Zeppelin