lyssningsknark

som droger för dina öron

Torsdagstyskt: The Whitest Boy Alive

Kategori: Torsdagstyskt

Hundra procent tyska är de inte, The Whitest Boy Alive, då sångaren Erlend Öye kommer från Norge. Han är dessutom ganska välkänd också, i och med att han även är medlem i Kings Of Convenience. Men tillsammans med sina tyska bandkamrater i The Whitest Boy Alive gör han lite mer popfunkig, gammeldagshouse-inspirerad musik, och det är inte alls tokigt. Idag har jag plockat fram deras låt "1517", en låt som helt klart har sina poänger. Här är den:
 
 

Onsdagsnytt: Ed Harcourt

Kategori: Onsdagsnytt

Ed Harcourts nya skiva har jag länge sett fram emot och nu är den här. Efter en halv genomlyssning så konstaterar jag att det är Eds röst och piano som får dominera denna sparsmakade historia, låtarna är ganska nakna och enkelt arrangerade och gömmer sig inte bakom några enorma ljudkulisser. Vilket de inte heller behöver, för de bär på några enormt fina melodier. Det känns som om Ed Harcourt inte längre behöver bry sig om att bli spelad på radion, det enda han vill är att skriva och spela in musik på sitt eget sätt. Det gör han rätt i, tycker jag. Här är öppningsspåret från nya skivan "Back Into The Woods", en låt som heter "The Cusp & The Wane" och sätter tonen för resten av albumet:
 
 

Tisdagsoldies: Guns N' Roses

Kategori: Tisdagsoldies

Idag bjuder jag på en riktig gammal goding med Guns N' Roses - "You Ain't The First". Som skrevs av Izzy Stradlin, kompgitarrist i bandet under deras tid som ett "riktigt" band. Senare försvann medlem efter medlem tills bara Axl Rose fanns kvar. Samme Axl arbetade sedan mer eller mindre på en skiva i tretton år, albumet "Chinese Democracy" som aldrig verkade bli färdig och när den väl var klar så var den inte mycket att ha. Men på "Use Your Illusion"-skivorna, två album som släpptes på samma dag, var Guns N' Roses fortfarande med i matchen, vilket kan höras på den här bluesiga lilla saken som är betydligt mer avslappnad än mycket annat i bandets låtkatalog.