lyssningsknark

som droger för dina öron

Lördagsgodis: Rolling Stones

Kategori: Lördagsgodis

Jag hittade ett gammalt ovanligt spår av Rolling Stones och då det är fenomenalt bra så tänkte jag fira inlägg nr 1300 med att lägga upp det här. "Get Yoourself Together" heter låten som spelades in hösten 1966 men som sedan inte platsade på någon skiva. Hur är detta möjligt, kan man fråga sig, då låten är bättre än mycket annat jag hört. Kanske passade den bara inte in i helheten, kanske förstod inte bandet storheten i vad de själva hade skapat i "Get Yourself Together", som även kallas "I Can See It" ibland. Till slut så gavs ändå denna raritet ut, långt långt senare, på samlingen "Genuine Black Box" som täcker en hel rad fina låtar inspelade mellan 1961 och 1974, låtar som bandet höll för sig själva ett bra tag. "Get Yourself Together" präglas av en bluesig känsla och ett sväng som är precis så där härligt som få andra band än Stones någonsin fått till. Riffet är klockrent och hooken "see-see-see-see" är perfekt. Mick Jagger sjunger med sin sedvanliga, otämjbara vilja och Brian Jones gitarrspel är fantastiskt. Som sagt, hur kunde de välja bort det här, för det här är en låt som flera andra band säkert skulle vara beredda att döda för. Ja, så bra är den.


Fredagsanonymt: Susurrus Station

Kategori: Fredagsanonymt

Det blir ett lite sent inlägg, det här, men då jag inte helt självklart åkte till Gävle och kollade på hocley igår så fanns det helt enkelt ingen tid för något annat. Något annat som inte är helt självklart är bandet Susurrus Stations musik. Det är en rätt vild blandning av elekroniska ljud, stråkar, coola rytmer och gnissliga elgitarrer som landar någonstans i det experimentella facket. Stockholmsduon har nyligen släppt sin nya låt "Alluvia", en singel som är riktigt häftig. Förutom den småvilda instrumentationen så har man också lyckats bygga en snygg, minimalistisk meldoi som passar in perfekt i det bångstyriga arrangemanget. Så, även om jag är några timmar sen, här är veckans än så länge anonmyma akt med en riktigt bra låt:


Torsdagsbaksidan: Shameless

Kategori: Torsdagsbaksidan

Idag förnyar jag här och instiftar ett helt nytt kapitel i denna bloggs historia; TORSDAGSBAKSIDAN. Det ska alltså handla om singelbaksidor, eller b-sidor som man kallar dem ibland, alltså låtar som legat som andraspår på singlar. Vissa har mot alla odds blivit hits trots att de från början bara var menade som utfyllnad, andra har fångat alldeles för få lyssnare. Det som jag tänkte skulle vara deras gemensamma nämnare är att jag bara tänker plocka fram bra låtar. Så vad passar då bättre som premiär än en låt med ett band som är känt för att lägga en hel del krut på sina singelbaksidor - Pet Shop Boys. Idag har jag letat upp baksidan till deras succésingel "Go West", alltså covern på Village Peoples gamla dänga. B-sidan heter "Shameless" och har ett liknande sound som singelns A-sida, men är alltså en egenkomponerad låt av klassiskt Pet Shop Boys-snitt. Man bjuds på en alldeles fantastisk melodi, en snygg text (som refererar till Andy Warhols gamla klassiska uttryck om "fifteen minutes of fame") och en helhet som är betydligt bättre än vad många andra band lyckas med på sina A-sidor. "Shameless" är ett alldeles lysande exempel på en bra b-sida som blivit en favorit hos många av bandets fans, en grupp människor som Pet Shop Boys har skmt bort med en hl hög schyssta singelbaksidor. Och A-sidorna brukar inte vara så tokiga heller, för den delen, och det är ju lite det som är meningen egentligen.