lyssningsknark

som droger för dina öron

Torsdagshårdrock: Black Sabbath

Kategori: Allmänt

Idag väljer jag en riktig gammal godin, med (enligt många, och mig också) världens första hårdrocksband. Bandet heter Black Sabbath och låten heter "Hole in the sky", hämtad från deras album "Sabotage". Iommi smäller till med ett klockrent, blytungt men ändå svängigt riff, och Ozzy sjunger precis så bra som han kan när han är på topp. Rytmsektionen spelar dessutom riktigt jävla bra. Att låten slutar lite abrupt är inte en miss i klippet, det ska helt enkelt vara så här. Varför vet jag inte, men det kan vara så att killarna hade en tanke med det här. Om någon har en teori så är det bara att skriva.


För övrigt spelar jag imorgon på Snövit (Ringvägen 147, Skanstull, Stockholm). Dit kan man komma då om man vill. Jag kommer att bjuda på en hel del original, och någon cover också så det hela känns tryggt för alla lyssnare. Spelar gör också Sweet Darkhorse, Skogsfolk och Dialogues. Riktigt bra kommer det bli. 20.00 slår stället upp portarna, 60 spänn kostar inträdet.


Onsdagsnytt: Blur

Kategori: Allmänt

För någon vecka sedan bröt Damon Albarn löftet om att det inte skulle komma några nya Blur-låtar i och med att han, tillsammans med hela originaluppsättningen (alltså medverkar Graham Coxon på gitarr), spelat in och givit ut nya "Fool´s day". Det hela känns som en engångsföreteelse, då singeln är släppt till förmån för de engelska skivbutikerna. Den går (gick, antagligen, då endast 1000 exemplar pressades) endast att få tag på i just de engelska skivaffärerna. Men, via Blurs egen hemsida, http://www.blur.co.uk , går det också att ladda hem låten alldeles gratis. Och givetvis har den också smusslats ut på Youtube. "Fool´s day" har en klassisk Blur-feeling i sig, och låten växer desto mer man lyssnar till den. Alla grabbarna gör fint ifrån sig, men jag måste premiera Grahams gitarrslingor på slutet lite extra; helt fantastiskt bra! Så här nedan går den alltså att lyssna på.


Tisdagsoldies: Bo Hansson

Kategori: Allmänt

Idag hyllar jag den nyligen bortgångne Bo Hansson. Han hann med att bli 67 år gammal och lämnade detta liv i lördags. På vägen hann han med att jamma med Jimi Hendrix (tillsammans med Janne "Loffe" Karlsson på trummor, de två hade duon Hansson & Karlsson tillsammans. Hendrix diggade dem så hårt att han valde duon som förband när han spelade i Sverige, samt att han spelade in en egen version av deras låt "Tax Free") och spela in den banbrytande skivan "Sagan om ringen". Här hämtade Hansson inspiration från J.R.R. Tolkiens böcker och skrev sin egen musik till olika händelser. Skivan sålde oväntat i nog stora mängder utomlands, medan Hansson kanske inte hade riktigt samma framgång i Sverige (även om den ändå fanns, skivan kom 1970 och i samband med proggvågen fick Hansson en hel del fans i Sverige). Hans senare skivor höll kanske inte samma höga klass, men även här finns många fina spår. Givetvis är det tråkigt att mista en så fin musiker som Bo Hansson så pass tidigt, men hans musik är odödlig. Här är "De svarta ryttarna/The Black Riders" från "Sagan om ringen". Något av den absolut bästa instrumentalmusik jag någonsin hört.