lyssningsknark

som droger för dina öron

Lån eller Rån: Shut Up And Dance

Kategori: Lån eller Rån

Det är alltid lite farligt att knycka ett riff, speciellt om man spelar det med liknande sound som källan man hämtat det från gör. Det verkar inte ha avskräckt killen bakom namnet Walk The Moon från att i stort sett kopiera The Edges riff från U2:s episka låt "Where The Streets Have No Name", och dessutom spela det med liknande typ av delay som The Edge i stort sett byggt hela sin karriär på. Lyssna bara på intro-riffet i "Shut Up And Dance" (den är svår att slippa undan just nu på radion) - en klockren U2-macka. Frågan är bara, är det ett lån eller ett rån?
 
 
 
 

Nytt & Hett: Blur

Kategori: Nytt & Hett

Jag hade, precis som säkert många andra, gett upp hoppet om en ny Blur-skiva. Ett tag pratades det mycket om att bandet hade umgåtts i en studio i Hong Kong, men Damon Albarn slaktade allt när han uppgav att det inte blev speciellt mycket av det där Hong Kong-försöket och istället släppte sitt soloalbum "Everyday Robots". Tydligen tyckte Graham Coxon annorlunda, då han jobbade vidare med materialet tillsammans med Stephen Street, veteran när det gäller att producera Blur-skivor. På "13" och Graham-lösa "Think Tank" var det dock inte Street som höll i reglarna, så det var ett tag sedan han jobbade med bandet senast. Det ska sägas att det var ett tag sedan bandet jobbade med nytt material också, ska väl sägas, med undantag för singeln "Under The Westway" och Record Store Day-låten "Fool´s Day". "Think Tank" kom ut 2003 och senast Graham var med var alltså 1999, på den spretiga "13". Spretigt lär det även bli den 27:e April, då nya albumet "Whip It" släpps. Första smakprovet kom idag och visst låter det Blur om "Go Out". Jag får vibbar från flera olika skivor, Parklife-feeling ("London Loves"), The Great Escape-vinkar ("Entertain Me") och även lite vibbar från 1997 års självbetitlade skiva ("Death Of A Party"). Och lite "Think Tank" ryms också i låten, då ja tycker att den har stänk av "On The Way To The Club". Inte några tokhits direkt, något man kan reagera på, och "Go Out" är inte heller en låt med arenarefräng a' la "Girls & Boys" eller "Parklife". Det är istället en låt som växer för varje lyssning, en låt med en försiktig hook som långsamt gräver sig in i lyssnarens medvetande och innan man hunnit säga "Beetlebum" så sitter den där. Och den förtjänar att vara där, "Go Out" är en bra låt. Jag ser fram emot den 27:e April.
 
 

Nytt & Hett: Amason

Kategori: Nytt & Hett

Supergrupper, alltså nya konstellationer bestående av redan kända musiker, är inget nytt fenomen. Traveling Wilburys, Velvet Revolver och Derek And The Dominos är exempel på sådana som lyckats bra. Även i Sverige har vi haft en hel del sådana, exempelvis Grymlings, Tutankamon och senast Serenades. Sedan ungefär ett år tillbaka ingår även Amason under denna beteckning då medlemmarna kommer från Idiot Wind (även känd som Hajen, eller senare Jaw Lessons), Dungen, Miike Snow och Little Majorette. Och senaste singeln "Kelly" visar att det har funkat bra även här. Risken med sådana här projekt är ju att det blir för många olika starka viljor hos personer som kanske ofta är drivande i sina egna projekt, men i Amason verkar man ha kunnat enas om en tydlig linje. "Kelly" är en mjuk poplåt som påminner lite om Fleetwood Mac, fast i en lite mer modern skrud som skulle kunnat tillhöra la Shout Out Louds. Det här är riktigt kompetent popmusik, och illa vore det väl annars med tanke på vilka namn som står bakom Amason. Det är inte alltid som många kända kockars slutprodukt är något att ha, men här funkar det orimligt bra: