lyssningsknark

bättre än kola

Januari 2024 - Recap

Kategori: Recap

Jag tänkte satsa på att göra små uppdateringar, förhoppningsvis varje månad, med lite av det bästa som släppts under föregående månad. Så jag börjar logiskt nog med januari. Året hann knappt börja innan Lemon Twigs släppte en ny singel, den 60-talsdoftande "My Golden Years". Det är en väldigt melodiös låt i powerpop-format och bröderna D'addario fortsätter här sin fäbless för tolvsträngade gitarrer. Körerna har Beach Boys-vibbar och man får till och med lite handklapp. Extremt lovande släpp och jag ser redan fram emot nästa skiva.
 
 
I samma veva släppte även Kula Shaker en ny låt som också doftar 60-tal, men med en mer groovy vibb. Riffet är av klassiskt Mills-snitt, rytmsektionen svänger och orgeln känns också igen från gamla låtar som "Hush". Kommande skiva känns helt plötsligt väldigt intressant med tanke på hur bra "Waves" också var.
 
 
The Smile släppte tidigt under januari sin andra skiva och denna trio, som innehar inte mindre än två Radiohead-medlemmar, fortsätter att göra spännande saker. Singeln "Friend Of A Friend" bjuder på ganska familjära Yorke-klanger och påminner om när Radiohead är på sitt jazzigaste humör. Ge de några lyssningar, den växer.
 
 
Khruangbin har också släppt nytt, "A Love International" är första smakprovet från nya skivan som landar i april. Tonspråket känns igen; det stabila groovet, funkiga basgångar och det där speciella gitarrsoundet som gett bandet sitt kännetecken.
 
 
En annan grupp som är känd för sitt groove är The Black Keys och de bjuder verklige på sväng i nya "Beautiful People (Stay High)". Mindre fuzz-gitarr än förut och istället blås vilket ger låten rejälva 70-talsvibbar.
 
 
Vaccines nya platta "Pick-Up Full of Pink Carnations" har också landat efter att de släppt en drös singlar under 2023. Det är ingen helgjuten historia men det finns, utöver singlarna, en knippe fina spår som "Discount De Kooning (Last One Standing)".
 
 
Slutligen så har Camera Obscura också släppt en ny låt och det såg jag väl inte riktigt komma. Bandet tog paus på obestämd tid för några år sedan då en medlem gick bort i cancer. Men tydligen så har man orkat ladda om nu, spelat in nytt material och första singeln "Big Love" är riktigt snygg. Även om det var några år sedan sist så är det tydligt vem som står bakom mikrofonen. Den twangiga, country-aktiga gitarren är jag aningens skeptisk mot, men man vänjer sig ganska snabbt.