lyssningsknark

som droger för dina öron

Onsdagsnytt: Bombay Bicycle Club

Kategori: , Onsdagsnytt

Bombay Bicycle Club har alldeles precis släppt nya skivan "A Different Kind Of Fix". Än så länge har jag inte hunnit plöja hela skivan, men singeln "Shuffle" har redan hunnit hamna på repeat. Det är kanske inte en lika bra låt som "Rinse Me Down" (från förra albumet "Flaws") men det är inte långt ifrån. "Shuffle" är nämligen en finfin liten poplåt som verkligen driver framåt med en snygg melodi som surfar på ett göttigt driv. Förhoppningsvis hittar jag fler lika stora låtar på albumet, när jag väl släppt taget om den här:


Tisdagsoldies: Teenage Fanclub

Kategori: Allmänt

Teenage Fanclub lever fortfarande, i allra högsta grad, och skriver lika lysande låtar nu som då. Men idag tänkte jag fokusera på bandets förflutna och vad de gjorde i början av 90-talet. Låten "The Concept" är hämtad från bandets tredje fullängdare, "Bandwagonesque", och här samsas influenser som Big Star och Byrds med mer (för detta decennium i alla fall) moderna idéer. Gitarrljudet kommer onekligen från början av 90-talet och dess ganska skrälliga sound låter inte helt olikt något som Dinosaur Jr. skulle kunna ha gjort. Men som vanligt när det gäller Teenage Fanclub så är det melodin som är det centrala, och "THe Concept" har en helt fantastisk sådan. Inte konstigt att Kurt Cobain då och då kallade Teenage Fanclub för världens bästa band när de skrev sådana här låtar. Vill man ha en liten nostalgitripp, eller om man råkat missa denna finfina låt, tryck igång klippet här nedan och njut!


Måndagscovern: Band On The Run

Kategori: Allmänt

För några år sedan släppte BBC skivan "Radio 1 - Established 1967", där nyare band tolkade gamla klassiker. Ett av dessa band var Foo Fighters, som valde att spela in Wings gamla klassiker "Band On The Run". Och det känns verkligen som att The Foo´s satsade allt på att göra en riktigt bra cover, för det är det. Man har plankat gitarrslingorna i introt fint, och början av låten skiljer sig inte alt för mycket från McCartneys original. Men sen kickar låten igång ordentligt, och här i ligger den stora skillnaden mellan originalet och covern. Wings lunkar på i ett klassiskt 70-talssväng medan Foo Fighters rockar till låten ordentligt. Dave Grohl tar i ändå från tårna och gör det som vanligt med framgång. Slutresultatet är en riktigt cool uppdatering och visar på hur "Band On The Run" kan låta i ett mer modernt kontext. Inte nödvändigtvis bättre, men bra på ett annorlunda sätt än originalet. Smakfullt, minst sagt.