lyssningsknark

som droger för dina öron

Nytt & Hett: Thåström

Kategori: Nytt & Hett

Thåström är tillbaka och har gjort den gamla klassikern "jag släpper först en singel som ska väcka uppståndelse inför albumet som kommer snart". Jag tyckte att Thåströms förra skiva var rätt så långtråkig, och tyvärr känns det inte som att han ändrar riktning med sitt nya material. Det är långsamt och mässande, en stor orgel och en bluesmelodi. Men vad som är glädjande är att "Kom Med Mig", som nya singeln heter, faktiskt är bra. Och det var lite det jag saknade på förra skivan - bra låtar. Thåström är inte slut än, även om han inte skriker som för femton år sedan. Han fortsätter på den väg som han slog in på för några skivor sedan, och han gör det mer vitalt än på länge. Det får duga så:
 
 

Skiva till kaffet: Alpha Mike Foxtrot

Kategori: Skivor Till Kaffet

Det är några månader sedan Wilcos box "Alpha Mike Foxtrot" landade och nu känner jag att jag lyssnat tillräckligt mycket för att ge ett utlåtande. Denna fyra skivor långa box är ett hopplock av rariteter som Wilco spelat in genom åren och sen portionerat ut som bonusspår, b-sidor eller för gratis nedladdning på bandets hemsida. Här är allt samlat, i kronologisk ordning, och det är en rejäl bunt låtar att gå igenom. Det här är inte en box för den vanlige lyssnaren, nej, det här är för finsmakarna och nördarna. Tur att jag tillhör målgruppen då. Men för den som inte är intresserad att höra varje gammal demo eller livetagning så har jag här listat de bästa låtarna, någonstans mellan fem och tio låtar per skiva. Eller bästa och bästa, de låtar som jag känner ger mig något extra. När det gäller livematerialet så har jag dissat en hel del av låtarna som finns på "Kicking Television", helt enkelt för att de redan har getts ut live på denna skiva. Oftast dessutom i bättre versioner (har man missat denna live-dubbel så har man verkligen missat något. "Kicking Television" är en av de bästa liveskivorna som finns). Med det sagt så kör jag igång här, så kan man göra sin egen mix. Som sig bör så börjar jag från början och slutar någonstans vid slutet:
 
"Someone Else´s Song" - en låt som känns som ett syskon till Dylans "Song To Woody". Riktigt tidig demo som visar upp Tweedys tidiga stil.
 
"Promising" - en till fin låt i stil med mycket annat som finns på CD1. Det vill säga countryfeeling med lite pop och rockinslag. 
 
"Casino Queen" - en av mina favoriter från tidiga Wilco, här i en riktigt bra liveversion.
 
"Burned" - en snygg Buffalo Springfield-cover.
 
"Thirteen" - Wilcos version av Big Stars klassiker är kanske inte lika bra som originalet eller Elliott Smiths cover. Men den är fortfarande bra.
 
"The Lonely 1" - jodå, den här är också bra.
 
"Passenger Side" - en punkig livetagning som både förvånar och ger mersmak.
 
"Outtasite (Outta Mind)" - en till liveinspelning där Wilco verkligen rockar.
 
"At My Window Sad And Lonely" - Jeff Tweedy spelar solo på denna livetagning av en av låtarna till "Mermaid Avenue"-projektet, där Wilco och Billy Bragg satte musik till texter av Woody Guthrie.
 
"One Hundred Years From Now" - snygg Gram Parsons-cover
 
"ELT" - en Tweedy/Bennett-demo som visar upp hur ELT lät från början. Wilco från sin poppigaste sida, som på denna box hittas mest på CD2.
 
"Tried And True" - visst känns den bekant? Jo, det är för att den här låten senare kom att bli "Summerteeth".
 
"Airline To Heaven" - En till Woody Guthrie-tonsättning. Denna alternativa tagning är bättre än den på "Mermaid Avenue Vol. II" men spöar inte liveversionen på "Kicking Television".
 
"The Good Part" - verserna har oväntat nog ett latin-groove medan refrängen är klockren pop.
 
"Cars Can´t Escape" - en snygg ballad
 
"Camera" - "Kamera" i en alternativ version, betydligt mer experimentell och skruvad än den som finns på "Yanke Hotel Foxtrot".
 
"Handshake Drugs" - en alternativ version som definitivt utmanar den som hamnade på "A Ghost Is Born". Men som vanligt så är livetagningen på "Kicking Television" bättre.
 
"A Magazine Called Sunset" - en pop-bagatell som ändå har något.
 
"Hummingbird" - en till experimentell, alternativ version på en av bandets bästa låtar. Likt "Camera" är även den här sjukt cool, även om jag väljer versionen på "A Ghost Is Born" eller "Kicking Televison" nästan vilken dag som helst i veckan.
 
"Just A Kid" - lite oväntat gjorde Wilco en låt till "SpongeBob SquarePants". Givetvis är det  riktigt poppig sak.
 
"Kicking Television" - studioversionen av denna låt bräcker inte den livetagning som finns på skivan med samma namn, men det är ett kul försök.
 
"Panthers" - en riktigt cool låt från "A Ghost Is Born"-sessionerna.
 
"Theologians" - en fantastisk livetagning av en av de bästa låtarna på "A Ghost Is Born". Den här hade jag tidigare saknat en bra liveversion av (det finns en trevlig från Jeff Tweedys solo-DVD "Sunken Treasure", men den är bättre med full sättning), här kom den.
 
"I´m A Wheel" - ytterligare en låt som gör sig bra live. Om man gör den bra live, och det gör Wilco.
 
"One True Vine" - en soulig låt som blev över från "Sky Blue Sky". Har senare spelats in av Mavis Staples, men den är bra med Wilco också.
 
"The Thanks I Get" - ytterligare en låt från "Sky Blue Sky"-sessionerna (går att hitta i liveformat på Tweedys solo-DVD). Lite bagatellartad, men ändå rätt kul.
 
"Impossible Germany" - Wilco gör alltid denna låt rättvisa live, inte minst tack vare Nels Clines fantastiska gitarrsolo som han alltid ändrar lite på. Det här är inte den bästa version jag hört, men den är bra!
 
"I Shall Be Released" - tänk dig Wilco tillsammans med Fleet Foxes i en av Bob Dylans mest episka sånger. Yep, det blir precis så bra som man kan tro. 
 
"Jesus, Etc." - en fin livetagnig med ingen mindre än Andrew Bird som gäst på fiol.
 
"Glad It´s Over" - jag bryr mig inte om att Jeff Tweedy inte gillar texten han skrivit, det här är en fantastisk låt. Borde helt klart varit med på "Sky Blue Sky", i alla fall om jag hade fått bestämma.
 
"You And I" - live tillsammans med Feist. Riktigt fint.
 
Vad jag saknar är en liveversion av "Hoodoo Voodoo", det skulle vara pricken över i:et. Men på det stora hela är "Alpha Mike Foxtrot" en riktigt bra box av ett av världens bästa band. Om du inte tror mig så ä det bara att lyssna på den version av "Hummingbird" som finns på boxen. Och har man missat de andra inspelningarna av denna låt som jag skrivit om högre upp, ja då bör man göra sig själv en tjänst och leta upp dessa. Sen är det bara att skicka tackmejl till mig.
 
 

Nytt & Hett: Vaccines

Kategori: Nytt & Hett

The Vaccines är tillbaka efter att haft en liten paus. En paus som jag tycker att de varit värda att ta då bandet jobbat i stort sett konstant de senaste åren - först genombrottet med debutplattan, sedan turné, sedan direkt på det en andra skiva med ytterligare en turné och så en EP på det för att runda av. Och nu är då tredje fullängdaren på gång och första smakprovet är här. The Vaccines debut var magisk, uppföljaren helt klart duglig så det är klart att man har höga förväntningar. Tyvärr lyckas inte riktigt nya låten, som heter "Handsome", uppfylla mina krav på alla punkter. Om vi ska börja med det som är bra; låten är två och en halv minut lång, har högt tempo och klassiskt Vaccines-sound. Men "Handsome" har inte det där lilla extra. Låten känns lite som en andra "Teenage Icon" fast utan en riktigt klistrig melodi. Kanske behöver den några fler lyssningar, men jag hoppas ändå att det finns bättre spår än "Handsome" på kommande Vaccines-plattan, för annars skulle de nog behövt en lite längre paus. Det här är inte en dålig låt, inte alls, det är bara det att jag hade hoppats på lite mer än det här: