lyssningsknark

som droger för dina öron

Måndagscovern: Sloop John B

Kategori: Allmänt

"Sloop John B" är en sån där klassisk gammal låt som verkligen går att spåra långt tillbaka i tiden. Från början är det en traditionell låt hämtad från Västindien, där Carl Sandburg snappade upp den. Alan Lomax gjorde 1935 en inspelning av låten ute på landet, men denna är inte lätt att hitta. "John B. Sails" var namnet som Sandburg kallade denna låt, "Histe Up THe John B. Sail" hette den i Lomax fältinspelning och grupper som Weavers och The Kingston Trio kallade den för "The Wreck Of The John B." men mest känd är den i Beach Boys version från 1966. Innan dess hade också Johnny Cash hunnit spela in låten, då med titeln "I Wanna Go Home", men det var The Kingston Trios version som inspirerade Beach Boys mest. Al Jardine var gruppens folkmusik-fantast och övertalade Beach Boys ledare Brian Wilson att spela in låten till den klassiska skivan "Pet Sounds". Låten passade finfint för bandets stämsång och efter att skivan gavs ut så är det denna version som flest människor förknippar denna låt med. Men i Sverige har vi en helt annan version som är mest välkänd då Cornelis Vreeswijk översatte den gamla låten till "Jag Hade En Gång En Båt". I hans version har texten fått en betydligt mer politisk hållning än vad originalet har då den måste ses som en protestsång mot krig (överdrivet radikal är den väl inte, då de flesta människor antagligen håller med om att krig inte är så bra, men politisk måste man få kalla den ändå). Här har jag samlat först The Kingston Trios inspelning, sen Johnny Cashs version, därefter Beach Boys tolkning och till sist Cornelis Vreeswijks översättning. Fyra bra versioner av samma låt.Söndagsskivan: Verkligen

Kategori: Allmänt

Kents självbetitlade debutplatta var en fruktansvärt bra skiva, men uppföljaren "Verkligen" är snäppet bättre. Bättre än så här har faktiskt bandet aldrig varit, trots (eller kanske på grund av) massiva framgångar och flera megahits. På "Verkligen" hade verkligen bandet något att bevisa, och de lyckades också göra det. Låtar som inledande "Avtryck", jamfestivalen "En Timme En Minut" och lågmälda "Indianer" banar vägen och singlar som "Gravitation" och "Kräm (Så Nära Får Ingen Gå)" sätter en extra guldkant på albumet. Här finns också den nästan överdrivet enkla "Halka", en låt som jag anar att Jocke Berg skäms lite för idag, som ändå fyller sin funktion och tar tillbaka greppet om lyssnaren i slutet av skivan. Kort och gott så kan man säga att "Verkligen" är ett litet mästerverk och definitivt en av de bästa svenskspråkiga skivorna som gavs ut på 90-talet. Texterna, musiken och arrangemangen - allt är smakfullt gjort och till för skivans bästa. Att Kent ska lyckas med ett lika bra album är kanske för mycket att begära, men man kan alltid hoppas. Här är "Avtryck":


Lördagsgodis: Markus Krunegård

Kategori: Allmänt

"Isande Diskant" är en låt som sparkar hejvilt åt alla möjliga håll. Men framförallt så ger den en känga åt den där fina kultureliten som äter vaktelägg, dricker puttinuttiga viner och pratar högfärdigt om pjäser som aldrig ens borde satts upp för publik. "Kulturelit sen fem generationer pratar om det fria valet som de tänkte" sjunger Markus Krunegård, en kille som verkligen inte kommer från dessa kretsar och sätter fingret på hur en liten klick människor ser som sig förmer än andra. Alla dessa dramaten-skådisar som sitter och pratar skit i TV-program som "Stjärnorna På Slottet" kan känna sig träffade, och även om de kanske inte är just de som Krunegård vill åt så är det de som jag vill ge den här låten till. Sällan skapas någon stor konst i dessa kretsar, istället kommer den allt som oftast från en undre samhällsklass som har något nytt och viktigt att säga. Att diskutera rollbesättning åt "Fröken Julie" och "Ett Dockhem" kan vi spara åt "eliten" - dinosaurier som borde fundera över om de verkligen gjort något av vikt under de senaste åren av sina liv (om ens någonsin, och om de nu gjort det tidigare, varför inte försöka på riktigt igen istället för att leva på gamla intorkade meriter).