lyssningsknark

som droger för dina öron

Måndagscovern: Don´t let me be misunderstood

Kategori: Allmänt

Jag trodde att Animals spelade in originalversionen av "Don´t let me be misunderstood" i mitten av 60-talet, men där trodde jag fel då Nina Simone var ett år före. Vad jag vet är att det gjorts några fler fina coverversioner på låten. Blues/jazz-gitarristen Robben Ford gjorde en bra tolkning för några år sedan, men den är inte riktigt lika fantastisk som Santa Esmeraldas otroliga inspelning, gjord 1977. Här svänger de till den gamla låten med latinorytmer, fantastiskt gitarrspel och ett otroligt snyggt arrangemang. Denna version är också rejält lång, inte mindre än 16 minuter klockar den in på, därför är den uppdelad i två delar på Youtube. Den är dock väl värd att lyssna igenom, och det är väl ingen slump att Quentin Tarantino, mästaren av god filmmusikssmak, använde sig av denna inspelning till sin film "Kill Bill 2". Här har ni de olika versionerna av "Don´t let me be misunderstood" i kronologisk ordning, dvs först Nina Simone, sen Animals, sen Santa Esmeralda och till sist en liveversion av Robben Ford.


Nina SimoneAnimalsSanta Esmeralda del 1Santa Esmeralda del 2Robben Ford

Söndagsonehitwonders: Barry McGuire

Kategori: Allmänt

Barry McGuire var en singer/songwriter på 60-talets andra hälft som fick en stor hit, "Eve of destruction". Dylan tyckte att McGuire hade plankat honom på denna låt, och på många sätt kan jag nog hålla med, men det var egentligen P.F. Sloan som skrev låten 1965. Det är en klassisk protest-låt och har spelat en viss roll inom politiska rörelser under åren (speciellt på 60-talet) och visst är den bra. Kanske inte Dylan-bra, men det är det inte mycket som är. Här får ni först Barry McGuires hit och sedan en liveversion från 2006 av upphovsmannen Sloan. 


Barry McGuire
 


P.F. Sloan

Lördagsgodis: Perssons Pack m. Annika Norlin

Kategori: Allmänt

Jag var hemma hos Anders för ett tag sedan och fick då höra Perssons Packs låt "Stenad i Stockholm" från deras nya skiva "Öster om Heden". Det är ingen mindre än Love Antell (sångare i Florence Valentin) som har producerat skivan, och dessutom tagit en plats i bandet, och kanske var det hans idé att plocka in Annika Norlin, alias Säkert och Hello Saferide, som duettpartner till denna låt. Eller så var det någon annans idé, hur som helst var det en väldigt bra tanke på pappret som blev ännu bättre i praktiken. "Stenad i Stockholm" är nämligen en alldeles lysande duett med två röster som kompletterar varandra perfekt och en av Perssons Packs absolut största stunder. Ljudet är tråkigt nog inte det bästa på detta Youtube-klipp, men jag tror att man kan höra igenom den usla ljudkvalitén att det låten innehåller otrolig hög musikalisk kvalité.