lyssningsknark

som droger för dina öron

Onsdagsnytt: Christopher Owens

Kategori: Onsdagsnytt

Det har inte gått överdrivet lång tid sedan Cristopher Owens annonserade att han lämnade Girls, och i och med att han var sångare, gitarrist och låtskrivare i denna duo därmed också grusade resten av bandets planer. Men han har inte legat på latsidan. "Lysandre" ska hans kommande solodebut heta, en skiva som ska ges ut i januari 2013. Snabbt jobbat alltså, och redan nu kan man höra ett första smakprov från skivan - "Here We Go". En låt som känns om en ganska naturlig fortsättning för Owens, en påbyggnad på de lugnare stunderna från Girls sista skiva "Father, Son, Holy Ghost" med lite större arrangemang och några nya instrument (jag vet inte riktigt vad jag tycker om tvärflöjten), men med samma försiktiga inramning. "Here We Go" är en riktigt fin låt som växer för varje lyssning. Här kan man lyssna:
 
 

Tisdagsoldies: Bob Marley

Kategori: Tisdagsoldies

Jag och Therese diskuterade innebörden i Bob Marleys gamla låt "Iron Lion Zion" för några dagar sedan, vilket fick mig att åter inse vilken bra låt det här är. En rolig detalj är att "Iron Lion Zion" spelades in någon gång runt 1973-1974, men gavs aldrig ut under Marleys livstid. Istället fick den först se dagens ljus på samlinge "Songs Of Freedom", som släpptes 1992, alltså elva år efter Bobs död. Varför den valdes bort i första hand kan man ju bara spekulera i - kanske tyckte Marley att den var för enkel, kanske passade den inte in bland övrigt material som spelades in då eller så tyckte man kanske inte att den höll måttet. Vilket den definitivt gör, för visst, det är en ganska simpel låt, men ibland är de simpla låtarna de bästa. Bob Marley gjorde kanske större musik under sin livstid än "Iron Lion Zion", men väldigt få låtar i hans katalog är lika direkta som den här. Det tar inte många sekunder innan man är fast, och det är tur att någon bemödade sig att leta upp denna pärla bland Bobs ratade inspelningar.
 
 

Måndagscovern: Rocket Man

Kategori: Måndagscovern

"Rocket Man", en av Elton Johns odödliga låtar, en av hans finaste, får idag plats här. Både Eltons fina original samt en lite mindre känd cover, inspelad av My Morning Jacket. Denna cover är en tidig inspelning av ett band som nuförtiden hyllas överallt, men när de spelade in "Rocket Man" var de knappast en global angelägenhet. Det hörs dock att redan här så har killarna hittat sin fina känsla och deras version av "Rocket Man" är en vacker, aktustisk historia. Inte lika raffinerad som Elton Johns 70-talsdoftande original, som arrangemangsmässigt är klockren med sina dynamik-förändringar, den enorma refrängen och de rymdlika, glidande elgitarrerna som dyker upp här och där. Och Eltons fantastiska röst, här kompletterad av en varm kör och ett mjukt sound. Så det är klart jag föredrar originalet, men My Morning Jacket har gjort mer än ett hyggligt jobb med sin cover. Här är de båda: