lyssningsknark

som droger för dina öron

Lördagsgodis: Dundertåget

Kategori: Allmänt

Robert "Strängen" Dahlqvist kunde börja satsa mer på sitt eget band Thunder Express när hans gamla heltidstjänst med Hellacopters tog slut när bandet förra året upplöstes. Då gjorde Strängen och hans kompanjoner det högst oväntade draget att ta åtta av låtarna från sin senaste skiva "Republic Disgrace" och spelade in dem på nytt med svenska texter, plus att man skrev två nya låtar. Sju av låtarna skrev ingen mindre än Stefan Sundström texterna till, vilket kanske inte är så oväntat då Strängen spelat på Sundströms senaste skivor och turnéer. Resultatet, kallat Dundertåget, blev riktigt bra, med betydligt mer uppmärksamhet och antagligen högre försäljningssiffror än vad Thunder Express någonsin haft. Förstasingeln från albumet "Skaffa ny frisyr, som är en av de där två nya låtarna, gillar jag allra bäst. Här har man lyckats få till en lysande blandning av klassisk rock och svensk progg som svänger bra. "Ifrån mig själv" heter låten som man absolut borde lyssna på om man inte hört den tidigare.

För övrigt var jag i Uppsala och såg Fibes oh Fibes, som faktiskt var riktigt bra. Grymt tajt, säkert och med en grym frontman vilket lyfte musiken ytterligare en division. Det enda man egentligen kan racka ner på är covern av Queens "Don´t stop me now", som inte var i närheten av originalets klass. Men för övrigt, närapå klockrent.


Fredagsanonymt: Space Age Baby Jane

Kategori: Allmänt

Space Age Baby Jane är ett litet svenskt band som baseras kring sångaren och låtskrivaren Anders Ljung. Deras första skiva släppte de 1998, och det är väl egentligen den jag håller högst bland deras album. Två till har det blivit, det senaste 2008, där Ljung har blandat pop och glam med sina egna små finesser, och ibland har det blivit riktigt lyckat. Som på titelspåret från första skivan, "The electric light parade" (som förståeligt nog ofta blandas ihop med andra skivan som heter "The electric love parade"), som låter riktigt fantastiskt. Har man Spotify kan man gå in och lyssna på låten här: http://open.spotify.com/track/7dO6wz2jFiLjelYXNpICCg

Har man inte Spotify så får man nöja sig med vad Youtube har att erbjuda, och det är inte mycket. Men singeln "Barcelona" finns i alla fall på tuben, och även om den inte kan mäta sig med "The electric light parade" så är det i vilket fall också en bra låt. Här har ni den:


Torsdagsexotiskt: Lang Lang

Kategori: Allmänt

Idag kör jag igång min nya torsdags-serie, och det jag tänkte skriva om så länge jag hittar inspiration och bra klipp är exotisk musik. Det blir alltås allt annat än västerländks musik. Grymt flummigt kanske en del tycker, andra kanske tycker det verkar tråkigt. Men nej, det ska bli roligt och intressant. Just därför öpnnar jag med en riktig hit.

Lang Lang är ett av de stora kinesiska pianohoppen på senare år. Han har varit verksam ett tag, men är inte äldre än 27 år, och har sedan 13-årsåldern gett bejublade konserter. Efter att ha sett en dokumentär om Lang Lang är jag säker på två saker: han har en otrolig teknik och han är smått vild i huvudet. Men det är kanske inte så konstigt efter att ha övat alla de timmar som det måste ha tagit honom att komma till den absoluta toppen bland världens pianister. I vanliga fall spelar Lang Lang mest klassiska mästerverk av Tchaikovski, Chopin och såna grabbar, men här har jag letat fram ett klipp där han tillsammans med sin far spelar en kinesisk folk-låt. "Competition of the two horses" heter den om man översätter titeln till engelska, och den spelas här av Lang Lang på piano och hans far på erhu, ett kinesiskt stråkinstrument med bara en sträng. Här har vi ett fantastiskt framträdande som visar på hur fin musik det finns borta i det folkrika landet i öst. Synd att man så sällan hör den bara, men här har ni en chans: