lyssningsknark

som droger för dina öron

Söndagsskivan: In Utero

Kategori: Allmänt

"Nevermind" är kanske Nirvanas mest kända och framfångsrika skiva, men jag tycker att "In Utero" är snäppet bättre. Den smutsiga produktionen som finns här tycker jag gör att Nirvana verkligen låter som de ville låta, och även om Butch Vig gjorde ett fint jobb med "Nevermind" så tror jag inte att hans ljudbild skulle passa på "In Utero". Istället har Steve Albini spelat in bandet på ett betydligt mer direkt sätt och det låter helt enkelt mer som bandet spelade live. Men den enkla anledningen till varför jag tycker att "In Utero" är Nirvanas mästerverk beror helt enkelt på att skivans låtar är så bra. "Serve The Servants" inleder skivan och sätter direkt en garage-aktig ton, sedan fortsätter det med den våldsamma "Scentless Arrentice" innan hitsen "Heart-Shaped Box" och "Rape Me" ramlar in. Spår nummer fem, "Frances Farmer Will Have Her Revenge On Seattle", är ett av mina favoritnummer. Här samsas rundgång och ös med några riktigt försiktiga partier, ett klassiskt Nirvana-trick som är otroligt effektivt. Resten av skivan varvar mera akustiska nummer som "Pennyroyal Tea" och "All Apologies" med mer våldsamma nummer som "Milk It" och "Radio Friendly Unit Shifter" och nästan allt är lysande. Det är långt ifrån den gladaste skiva man kan lyssna på, men det är rätt nära den bästa skivan som någonsin gjorts. Här under bjuder jag på "Frances Farmer Will Have Her Revenge On Seattle", en fantastisk låt både text- och musikmässigt.


Och ja, det blir en Spotify-lista även denna söndag: lyssningsknark


Lördagsgodis: R.E.M.

Kategori: Allmänt

Idag bjuder jag på en av låtarna från R.E.M.s fina skiva "Automatic For The People". Och nej, det är inte "Everybody Hurts", utan en låt som jag tycker känns ännu mer än bandets kanske mest kända låt. "Nightswimming" heter låten och ligger i slutet av skivan, där även många andra av de bästa låtarna (som "Star Me Kitten" och "Man On The Moon" trängs på detta album. Just här tycker jag att R.E.M. har fångat in en vemodig känsla som känns lika amerikansk som Drive-In-restauranger och små mackar med tillhörande affär alldeles intill motorvägen mitt ute i ingenstans (nästan som gjord för att vara filmmusik). Det är pianot som driver låten framåt, men det är Michael Stipes fantastiska röst och text som verkligen ger "Nightswimming" dess känsla. Detta är en låt som har fått för tok lite uppmärksamhet, så därför börjar jag med att slänga upp den här.


Fredagsanonymt: Blända

Kategori: Allmänt

Blända är ett litet fint indie-band med rötterna i Småland. Deras musik kan kanske beskrivas som pop-musik med en del inslag från den klassiska genren folkrock. Trots att bandet har fått till några fina låtar så verkar det som om både den breda publiken och radiostationerna verkar ha lyckats missa bandet (på P3 borde Blända passa in perfekt, men det verkar inte stationens musikredaktörer inse). Här har jag plockat fram bandets låt "Lämna Mig Ifred", där man tagit hjälp av en annan smått anonym kille. Ulf Stureson har nämligen aldrig riktigt slagit igenom på stort, trots flera skivor i ryggen. Här lånar han ut sin sångröst till Blända och resultatet är riktigt bra. Så pass bra att jag tycker att det är en av de bättre svenskspråkiga låtarna jag hört i denna genre på senare år. Jag kan dra lite paralleller till Cristopher Sander (från [ingenting]) och liknande artister, men det är nog bättre om man bara lyssnar själv för det är "Lämna Mig Ifred" värd.