lyssningsknark

som droger för dina öron

Torsdagstyskt: Apparat

Kategori: Torsdagstyskt

Jag har hört få bandnamn som känns så tyska som Apparat. Det vilar liksom något tungt, effektivt och industriellt över namnet, något som jag ofta förknippar med Tyskland. Bandets musik är kanske inte den lättaste att ta till sig, soundet är en bra bit från mera lättsmälta tyska akter som Scorpions och Nena, men det vinner Apparat på i längden. För den smått skruvade ljudbilden som fungerar som kuliss åt de långa toner som bildar melodin i dagens låt, "Ash/Black Veil", smälter ihop till något riktigt vackert efter några lyssningar och är fortfarande spännande dagen efter. Det här är rätt häftig musik, och dessutom bra sådan, en kombination som man inte ska ta för given.
 
 

Onsdagsnytt: The Embassy

Kategori: Onsdagsnytt

The Embassy är tillbaka med ny skiva efter ganska så lång frånvaro. "Sweet Sensation" heter detta album, som låter riktigt fint - inte speciellt trendigt eller överkommersiellt. Istället verkar The Embassy gjort den musik de själva velat höra och spela, och det har de gjort rätt i. Första singeln heter "Related Artist" och är en riktigt snygg historia.
 
Och så hade jag ju egentligen tänkt slänga med en ny låt med Prince, men den försvann lika snabbt som den dök upp på Youtube. "Screwdriver" heter den i vilket fall, och är musikaliskt en återgång till vad Prince höll på med på 80-talet. Alltså innan han bytte artistnamn och blev krumeluren, och sedan blev Prince igen och började göra betydligt mindre lättillgänglig musik. Men nu är alltså denna låt raderad från nätet, så istället bjuder jag på en annan låt från slutet av förra året. "Rock And Roll Love Affair" heter denna singel, som mer är en blandning av vad Prince höll på med 80-talet och 90-talet. Här finns ett lite halvgubbigt sväng, men också en snygg melodi, riktigt saltat spel och några klassiska synth-ljud. Den här duger gott så länge, förhoppningsvis släpper Prince snart ett nytt album med både denna, "Screwdriver" och helst en drös nya låtar i samma klass.
 
 
 
 

Tisdagsoldies: Mott The Hoople

Kategori: Tisdagsoldies

Idag bjuder jag på en klassiker av Mott The Hoople, och det blir inte Bowie-skrivna "All The Young Dudes". Nej, istället är dagens låt "Roll Away The Stone", som fanns med på albumet efter det att bandet först fått framgång med tidigare nämnda "All The Young Dudes". En kommersiell framgång som inte kom bara sådär, Mott The Hoople hann göra några mindre succérika skivor och till och med börja testa lite olika musikstilar innan den glammiga stil som de idag är kända för infann sig. Men till slut kom den, och då fortsatte man alltså på den inslagna vägen, vilket kan höras tydligt i "Roll Away The Stone", som är en snygg glamdänga i typisk sjuttiotals-stil. Kanske inte lika originellt som Bowie, inte lika farligt som New York Dolls eller lika genuint som T. Rex, men helt klart bättre än mycket annat.