lyssningsknark

som droger för dina öron

Torsdagsomslaget: Born To Run

Kategori: Allmänt

Idag avhandlar jag ett klassiskt omslag till en minst lika klassisk skiva; "Born To Run". Bilden där Bruce Springsteen, iklädd skinnjacka och Telecaster, leende lutar sig mot Clarence Clemons är lika stilistiskt snygg som effektiv. Speciellt om man har en LP, där man kan vika ut omslaget så att man kan se hela bilden med låtlistan på baksidan, Bruce och Clarence centererade och namnet längst ut på framsidan. Bilden är givetvis svartvit, vilket ger detaljerna en helt annan skärpa än om de vore i färg. Att Bruce, med skägg och halvlångt lockigt hår, ser bättre ut här än under någon annan period i sin karriär gör givetvis sitt också. Det är svårt att ta på vad som är så bra med bilden, men det är något som känns otroligt genuint i de båda herrarnas uttryck. Precis som musiken på skivan, fast här är det lättare att säga vad som är bra - allt. De storslagna arrangemangen, de fantastiska individuella bedrifterna som ändå inte sticker ut från den enhet som bandet verkligen låter som, Bruces otroliga röst och så givetvis de åtta kanonlåtar som skivan består av. Här är avslutningen, den episka, drygt nio minuter långa "Jungleland" där både Bruce och bandet får spela ut hela sitt register. På youtube finns bara live-versioner, men det är inte så bara. Här är en från nyårsafton 1975:

Onsdagsnytt: Anna Järvinen

Kategori: Allmänt

"Anna Själv Tredje" heter Anna Järvinens tredje soloskiva. En ganska talande titel för vad skivan är, men inte lika mycket om vad som finns på den. Vad som finns är en knippe fina låtar ackompanjerade av medlemmar av Dungen. Sjungna på ett fantastiskt sätt av Anna Järvinen, precis som vanligt. Hon verkar ha hittat exakt rätt, både när det gäller låtskrivandet och framförandet av sina verk, vilket är tydligt i förstasingeln "Lilla Anna" som blir bättre och bätre för varje lyssning. Skogsmystiska orgelslingor som kunde kommit direkt från 70-talet, följsamt bas-spel och mjukt trummande lägger grunden och den fina melodin låter verkligen Järvinen få använda sin röst så som man vill höra den; fantastisk.


Tisdagsoldies: Ozzy Osbourne

Kategori: Allmänt

I den nyutgåva som kom för några år sedan av Ozzy Osbournes klassiska solodebut "Blizzard Of Ozz" fanns bonusspåret "You Lookin' At Me Lookin' At You" med. En låt som alltså ratats på original-releasen, vilket sällan betyder att den borde ha funnits med. Men just denna låt förstår jag inte varför man strök då den är lysande. En aning gubbig, visst, men när den kom i början av 80-talet borde den varit hyfsat cool. Man har dock plcokat bort originalspåren av bas och trummor och ersatt dessa med nyinspelningar av Robert Trujillo och Mike Bordin, men Randy Rhoads gitarrer har man låtit vara kvar. Och det är klart, att klippa bort toner spelade av en av de riktigt stora gitarrhjältarna vore så klart helgerån, speciellt när de är så snygga som i det här fallet. Men vad som verkligen står ut är låten i sig, en habil komposition som är party-hårdrock på hög nivå. Tänk ett återförenat Darkness som gör en cover på denna låt - jag tycker själv att min idé är så bra att om Justin Hawkins och hans gamla vapendragare vetat om den borde de inte tveka en sekund. Men jag skulle inte heller ha något emot att se Ozzy sjunga den här allsångsrefrängen live på en scen någonstans inte allt för långt bort.