lyssningsknark

som droger för dina öron

Nytt & Hett: Ryan Adams

Kategori: Nytt & Hett

Ryan Adams är på gång med ny skiva nu igen och verkar vara tillbaka på riktigt efter det där uppehållet för några år sedan. Första smakprovet från denna kommande platta heter "Gimme Something Good" och är en habil rockare i halvsegt tempo. Det känns som att Ryan sneglat lite tillbaka på hur produktioner lät under 80-talet och dränkt gitarrerna i chorus, och det är väl kanske inte så jag vill att han ska låta. Visst, det är väl kul att grabben kommer med något nytt, men ligger inte detta farligt nära hans kanadensiske nästan-namne Bryan Adams?
 
 

Det Gamla Svarta: Big Bill Broonzy

Kategori: Det Gamla Svarta

Idag bjuder jag på gammal god blues från Big Bill Broonzy, som föddes (antagligen) redan 1893 som Lee Conrad Bradley. Han började underhålla med fiol men bytte sedan mot gitarren och blev en av alla de klassiska bluessångarna som ackompanjerade sig själva med endast en stålsträngad gitarr. Efter det att Big Bill flyttat till Chicago började han på allvar göra sig ett namn inom musiksvängen, och snart växte hans ackompanjemang till ett riktigt band. Det är dock så här jag tycker bäst om Big Bill Broonzy, ensam med en gitarr, så som jag tycker bäst om de flesta gamla bluesgiganter. Här är "When Did You Leave Heaven", en låt med fantastisk melodi, fint gitarrspel och en underbar röst:
 
 

Dagens: The 1975

Kategori: Dagens

Från klassiska popstaden Manchester kommer The 1975, ett indieband som förra året släppte sin självbetitlade debutskiva. På denna skiva kan man hitta grymt snygga låten "Settle Down" som andas modern pop utan att tvingas in i någon tråkig hit-mall. Det här är helt enkelt en riktigt bra låt som är snyggt producerad, inte helt långt ifrån Foster The People när de är som minst krångliga. Jag kan lätt tycka att för mycket elektroniskt misch-masch kan kännas sterilt och tråkig i en genre som gitarr-pop, men här funkar de svepande syntarna riktigt bra och istället för att ta fokus från låtens styrka, melodin, istället förstärker den ytterligare. Äh, det enklaste är att lyssna själv, då fattar man: