lyssningsknark

som droger för dina öron

Nytt & Hett: Hanni El Khatib

Kategori: Nytt & Hett

Hanni El Khatib är aktuell med sin tredje fullängdare "Moonlight" och jag som tidigare missat denna kille har en del att ta igen. För det här är riktigt bra, kanske inte överdrivet unikt men det finns något enormt tilltalande i El Khatibs blandning av garage rock-riff, blues-feeling och låtsnickeri som andas klassisk amerikansk singer/songwriter. Något som bland annat kan höras på fantastiska spåret "Melt Me" där riffet driver låten, melodin ger hitkänsla och svänget sitter som klister i mitten. Ett av 2015 års bästa släpp hittills, i alla fall enligt mina öron:
 
 

Nytt & Hett: Tame Impala

Kategori: Nytt & Hett

Tame Impala har jobbat rätt länge på uppföljaren till rosade "Lonerism" och kraven är givetvis höga från fans och kritiker. Bandet har tidigare hintat om att det nya materialet ska vara mindre rock och mer electronica och när första smakprovet släpptes idag var det upp till bevis. Jag tycker nog att "Let It Happen", som första låten från kommande skiva heter, låter ganska mycket som förra skivan, men visst, det kanske är lite mindre gitarrer och några extra elektroniska ljud. Klart är i alla fall att det är en riktigt lång låt som retropopparna spelat in, "Let It Happen" är nästan åtta minuter lång och består av två olika segment - först den klassiska Tame Impala-formen med mycket driv, lite skruvade ljud och en snygg melodi som sedan växer in i en mer beatbaserad avslutning med coola riff och mässande sång. Helt klart ett godkänt smakprov i min bok:
 
 

Nytt & Hett: Jonas Lundqvist

Kategori: Nytt & Hett

När jag ändå är inne på teman som nya låtar från folk som gjorde bra låtar samt artister som heter Jonas så har Jonas Lundqvist också släppt en ny låt. Jag hyllade hans "Lyft och Försvinn" som 2014 års crème de la crème, alltså det bästa som släpptes under hela förra året. Nya "Samma Nätter" håller inte riktigt samma klass men det är inte så långt bort. Det här är en svängigare historia som faktiskt känns lite som Håkan Hellströms förra skiva, fast bättre. För där HH för första gången gick bort sig på en skiva hittar Lundqvist rätt uttryck och framförallt hittar han en melodi värd namnet, något Hellström hade oväntat stora problem med på "Det Kommer Aldrig Va Över För Mig". Det här blir inte 2015 års bästa låt, men "Samma Nätter" har god chans att kvala in på topp 20 när året är över. Och på vilket sätt det börjat va, där 2014 var så ovanligt kasst har jag redan hittat flera favoriter under detta året. Och än är det bara början av mars. Mer sånt här tack: