lyssningsknark

som droger för dina öron

Måndagscovern: Love Will Tear Us Apart

Kategori:

Det är svårt att göra covers på riktiga megaklassiker och göra det bra, i och med att många människor har speciella band till originalet och förknippar låten väldigt starkt med den artist som spelat in låten först. Men trots detta göra folk ibland covers på låtar som "Stairway To Heaven" och då är man snabbt ute på hal is. Trots detta faktum så har José Gonzalez vågat sig på att spela in Joy Divisions "Love Will Tear Us Apart", en låt som är extremt mycket förknippad med bandets sångare Ian Curtis. Men Gonzalez gör det smart, han kör på sin stil med endast akustik gitarr och röst och lyckas skapa en atmosfär som är väldigt långt ifrån originalet. På så sätt hittar han en egen vinkel på denna fantastiska låt, och även om hans cover inte kommer i närheten av originalet så är det en cool tolkning som jag definitivt tycker att José kommer undan med. För det är lite det som det handlar om när man gör covers på såna här låtar, att komma undan med andan i halsgropen snarare än att stå högst upp på prispallen med ett vinnarleende.
 
 
 
 

Söndagsskivan: The Good Times We Shared, Were They So Bad

Kategori: Söndagsskivan

Niccokicks andra och sista skiva når inte hela vägen upp till vad som fanns på debuten, men samtidigt är det ett mognare band man hör här och arrangemangen är inte sällan riktigt snygga. Kanske lite svulstiga, i alla fall för att vara indie, och det är väl det man kan anmärka på. När det gäller själva låtarna så finns det en hel del bra grejjer här, som öppningstrion "15 Broken Bones", "The Art Of Doing Nothing" och singeln "The Poet". Sen finns det spår som känns lite väl såsiga för min smak, den stråkdränkta "Troubled" är ingen favorit och inte heller valsen "Your Hands We´re So Warm". Men det finns andra exempel på när Niccokick tar ner tempot och lyckas, som i fina "White Light / Red Light" och fantastiska "Whatever Happens I´ll Love You", två riktigt fina indie-karameller. Och fler bra låtar finns det i Annika Norlin-samarbetet "You Must Be On Drugs Or Something", melodiösa andrasingeln "Teenage Love" och smått episka avslutningsspåret "This Pain In My Throat Is Just A Sign Of Health Anxiety", där Andreas Söderlund och hans band visar varför de var ett av Sveriges mest underskattade band. På det stora hela är "The Good Times We Shared, Were They So Bad" en riktigt bra skiva, och det är synd och skam att den inte sålde mer än vad den gjorde då många andra, sämre, band i samma genre sålde multum. Här är "Teenage Love":
 
 

Lördagsgodis: The Shins

Kategori: Lördagsgodis

Om man vill höra en riktigt bra låt så tycker jag att man ska trycka på klippet här nedan, för bättre än så här blir det sällan. Jag skulle kunna sträcka mig så pass långt att jag skulle kunna kalla The Shins "Phantom Limb" för en av detta millenniets bästa låtar, och då sträcker jag mig egentligen inte så långt. Nej, för så är det, så måste det vara, från den distade basen i introt till "oh-oh-oh"-partiet några minuter senare så är det här en modern klassiker av ett band som aldrig låtit bättre än på denna skiva. Unna dig själv något bättre än den där tacosen och lösgodiset, unna dig en riktigt bra låt denna lördagskväll. Alldeles gratis: