lyssningsknark

som droger för dina öron

Torsdagsklassiskt: Madroños

Kategori: Allmänt

Frederico Moreno Torroba var en av de stora spanska nationalromantikerna under 1900-talet, en åsikt som gitarr-mästaren Andrés Segovia var en av många att dela. Därför bad Segovia Torroba att skriva några stycken för gitarr, och precis som många andra (exempelvis Mario Castelnuovo-Tedesco) tyckte kompostiören att det var en bra idé. Det blev under åren en rad fina gitarrstycken som kom från Torrobas penna, ett av dem är "Madroños". Just detta stycke är ungefär så mycket spansk nationalromantik som ett stycke kan bli, i alla fall om man spelar det på ett både bestämt och och känsligt sätt. Jag har hittat en version på Youtube Javier Bravo lyckas bra med detta, något han ska premieras för. Därför får han äran att pryda dagens inlägg med sin version av "Madroños".


Onsdagsnytt: Digitalism

Kategori: Allmänt

Hamburg-duon Digitalism har nyligen släppt sin andra fullängdare "I Love You Dude", en skiva som låter betydligt mer fransk än tysk. Men så är också en av bandets stora inspirationskällor den franska elektroniska gruppen (också en duo, faktiskt) Daft Punk. Jag tycker nog att Digitalism låter lite poppigare än sina förebilder och närmar sig kanske mer andra franska akter som Air och Phoenix, i alla fall på den låt som jag valt att slänga upp här idag. "2 Hearts" heter den och är ett av spåren från Digitalisms nya skiva. Mer än så är den en fantastisk låt med ett mjukt sound, några skruvade synthar, skönt beat och en snygg melodi. Precis så som jag vill ha tysk musik - inte så tysk.


Tisdagsoldies: The Ronettes

Kategori: Allmänt

Efter att ha blivit fascinerad av det program om Phil Spector som gick på SVT för några veckor sedan så har jag grävt lite i gubbens skattkista. Inte för att jag inte tidigare hört många av de låtar som Spector legat bakom, för det har jag, men efter att ha sett denna dokumentär så kan man lyssna på ett lite annorlunda sätt. Givetvis har det dykt upp en del guldkorn som jag tidigare har missat också, men det är framförallt de stora hitsen som jag lyssnat mest på. Som Ronettes fantastiska låt "Be My Baby", där Spectors "wall of sound"-produktion verkligen passar perfekt. Sen får man inte glömma bort att tjejerna i gruppen också gör ett fint jobb med sången i denna låt. Men det absolut bästa med "Be My Baby" är givetvis hur bra den är skriven, komplex i all sin enkelhet och otroligt direkt. Har man inte hört den förr måste man lyssna, och har man lyssnat på låten innan så är jag säker på att man gärna gör det igen.