lyssningsknark

som droger för dina öron

Söndagslistan: Pixies 5 bästa låtar

Kategori: Allmänt

Från och med idag kör jag en ny kategori på söndagar: 5-i-topp-listan, klart inspirerad av Nick Hornbys bok "High Fidelity". Och för att riktigt sparka igång på riktigt så blir det en lista över Pixies fem bästa låtar någonsin. Här finns det en del att välja på, och låtar som "Velouria" och "Monkey gone to heaven" har hamnat utanför, vilket säkert gör någon sur, men jag tycker jag har fått med den absoluta gräddan av bandets låtar här:

1. Wave of Mutilation
2. Here comes your man
3. Where is my mind?
4. The Holiday song
5. Debaser

För att motivera det hela skulle jag bara kunna säga att desto högre upp på listan, desto bättre är låten. Men en liten förklaring ska ni få. "Debaser" är en fantastisk låt, med ett klockrent introriff och en snygg melodi. Refrängen är dessutom så enkel att den är genialisk. "The Holiday song" har också den ett finfint intro och en snygg melodi, och en ännu bättre refräng, speciellt delen med "here I am with my hands". "Where is my mind" är idag en klassiker, efter att den varit filmmusik i "Fight Club", och har spelats sönder lite efter det. Trots detta är det fortfarande en klockren låt, med ett direkt igenkännbart riff som trots att det är aningens dissonant ändå är så otroligt catchigt. "Here comes your man" är en av Pixies absolut poppigaste stunder och sitter som ett klister direkt efter första lyssningen. "Wave of Mutilation" är mer svårlyssnad i början, men växer som låt ända tills man inser att det här är ett mästerverk. Arrangemanget, melodin, texten, framförandet; allting är av högsta klass. Därför smäller jag in den här  under:


Givetvis blir det en Spotify-lista också, det är ju ändå söndag: lyssningsknark

Lördagsgodis: The Sound of Arrows

Kategori: Allmänt

The Sound of Arrows har gjort tidigare figurerat här, då med låten "Danger". Här har jag hittat en till låt med grabbarna som kvalar in i samma höga division, den snygga "Into the clouds". Detta är riktigt soft elektronisk musik med bra sång och framförallt en riktigt trevlig ljudbild. Låten har snurrat en del på P3, men utan att egentligen få någon större uppmärksamhet. Att den inte finns på Spotify är en missräkning, men istället går den att hitta på Youtube i finfin kvalité.


Fredagsanonymt: Hopewell

Kategori: Allmänt

Hopewell är ett litet band från staterna som jag upptäckte när jag tittade lite på den halvtaskiga tv-serien "Greek" för ett tag sedan. Som tur är så brukar de stoppa in bättre musik än repliker i "Greek", och i just detta avsnittet kunde man höra Hopewells låt "Bethlehem", som låter riktigt bra. Däför bestämde jag mig för att leta upp låten på Youtube, där det till min besvikelse bara fanns lite religiösa klipp när man sökte på just "Hopewell Bethlehem". Men istället hittade jag en annan låt med bandet, och även om "Echo & his brother" inte är en lika bra låt som "Bethlehem" så har den bra saker i sig. Högt tempo och lite spejsad poprock är ju aldrig fel. Därför slänger jag upp den här, men om ni söker på Spotify så kan ni hitta "Bethlehem" istället. Därför har jag kompromissat på det viset att veckans Spotify-lista (som kommer på söndag som vanligt) kommer att innehålla "Bethlehem" och dagens inlägg pryds med "Echo & his brother".

Annars tänkte jag att man kan tipsa om att man just nu kan ladda hem två kompletta spelningar med Wilco, enda haken är att man helst ska skänka minst 15$ till en välgörenhetsorganisation som hjälper Haiti. Det kan väl vara en helt okej hake tycker jag. Här kan ni ladda hem konserterna och samtidigt skänka pengar: http://wilcoworld.net/causes/