lyssningsknark

som droger för dina öron

Fredagsanonymt: Parker Lewis

Kategori: Fredagsanonymt

Killen med det fantastiska artistnamnet Parker Lewis (vem minns inte 90-talsserien med samma namn, som gick på en av de två tv-kanaler som fanns då - ja, hemma hade vi inte någon jävla parabol, och SVT dög gott nog åt mig. Parker Lewis (hette det inte Can´t Lose också?), med Kubiac och de andra karaktärerna, förgyllde alltid de kvällar som programmet visades på) har släppt en ny, snygg låt. Än så länge är den svenskspråkiga låten med den engelskspråkiga titeln "Dream Baby"" inte någon dunderhit, men om folk hade haft lite bättre smak hade den toppat vilken lista som helst. För det är en riktigt snygg dänga som klockar in på dryga två minuter och på dessa kan förvandla vilket taskigt humör som helst till ett betydligt bättre - bara det är en konst i sig. Med ett mjukt sväng, fina gitarrer och en fantastisk sångröst - få andra i detta avlånga land har en så behaglig röst, på rak arm kan jag egentligen bara komma på Montt Mardie som konkurrent till tronen - har Parker Lewis fått till ännu en pop-pärla. Hans bästa hittills, enligt mig.


Torsdagsakustiskt: Plush

Kategori: Torsdagsakustiskt

"Plush", Stone Temple Pilots gamla fina 90-talshit, är i studio-inspelningen en högst elektrisk historia. Och en riktigt bra sådan, men en version som är nästan lika bra, eller på vissa sätt kanske bättre, är den akustiska version som de senare spelade in live. Så givetvis passar den bra in här. Riffet (inspirerat av gammal ragtime, om jag inte minns fel från en gammal intervju med DeLeo-bröderna) tappar kanske lite av sin tuffhet när det spelas på en akustisk gitarr, men samtidigt hör man tonerna på ett nytt sätt som öppnar upp lite av en ny värld i låten. Och att grunge (även om jag brukar genrebestäma STP som postgrunge med lite andra influenser. Postgrunge säger jag ibland som ett nedsättande ord, som när jag klankar ner på Nickelback eller Staind, men i STP:s fall är det inte så - deras musik är ofta riktigt bra) gör sig bra akustiskt är ingen hemlighet direkt. Två av MTV Unpluggeds absolut bästa konserter är de som Nirvana och Alice In Chains spelade in. "Plush" är så bra i akustisk tappning att den faktiskt hade platsat på vilken som helst av dessa giganters unplugged-skivor, och det är inget dåligt betyg. I alla fall inte när det är jag som sätter omdömet, då är det tvärtemot topp!


Onsdagsnytt: Koria Kitten Riot & Wilco

Kategori: Onsdagsnytt

Koria Kitten Riot från Finland släpper om en knapp månad sitt andra album, "The Lows & The Highs" och redan nu finns förhandssingeln "An Anthem From The 80´s" ute. En riktigt bra låt, precis som med resten av skivan inspelad med en tight budget, något som säkert också musikvideon är. Det märks knappast, i alla fall inte på musiken, som andas modern singer/songriter á la Bon Iver. Det enda jag egentligen har att invända emot är "Who-o-oa"-partiet, som känns överflödigt. Spara såna grejjer åt Bryan Adams eller Nickelback vetja.

Wilcos nya skiva "The Whole Love" är nu äntligen släppt! Jag har tidigare hypat spåren "Born Alone" och "I Might", och jag kan säga att resten av skivan knappast gör mig besviken. Här finns några stunder som känns aningen mindre inspirerade, men på det stora hela är det en högkvalitativ skiva. Öppningsspåret "Art Of Almost" och "Dawned On Me" är nya favoriter, här är den senare: