lyssningsknark

som droger för dina öron

Nytt & Hett: Zacharias Blad

Kategori: Nytt & Hett

Det har varit lite stiltje på denna blogg den senaste veckan, men det beror på något väldigt nytt och hett, nämligen att jag har fått en liten dotter. Nu ska det tas nya tag, och så ofta som möjligt ska det komma nya inlägg, även om vardagen ibland kommer sätta krokben. Det är krokben som känns helt ok.
 
Jag var inte såld på Zacharias Blads genombrottssingel "Jag Är Gay". Jag tyckte att den var lite för enkel, och även om jag gillar raka rör så tyckte jag nog att den saknade finess. Skillnad är det med nya "Döda Mig". Det här är också en väldigt rak sak, men med en större musikalitet och en mindre tjatig idé. "Döda Mig" bjuder på schysst tempo och en riktigt cool melodi, dessutom är texten inte helt oäven. Han har några ess i rockärmen ändå, den där Blad:
 
 

Skiva till kaffet: Soapbox

Kategori: Skivor Till Kaffet

De flesta verkade missa det, jag också, men för några månader sedan släppte The Crookes uppföljaren till smått magnifika "Hold Fast". Där föregångaren var rapp och poppig är "Soapbox" tyngre och mörkare, men känslan för melodier har bandet intakt. Här finns finfina låtar som inledande "Play Dumb", "Don´t Put Your Faith In Me" och "Outsiders". Och tempot höjs också emellanåt, men det är mycket fokus på tyngd och jag kan tänka mig att många av låtarna kommer fungera fantastiskt live. Vad som verkligen ska hyllas är jämnheten i materialet, det är få låtar som känns överflödiga. Dock blir det lite jämntjockt på slutet, men det må väl vara förlåtet då det är få band anno 2014 som håller samma höga standard som The Crookes. Smiths-vibbarna från tidigare verk ekar fortfarande kvar i The Crookes melodier, men soundet har utvecklats mot ett lite mer post-punkigt håll. Man kan ana likheter med ett anat Sheffield-band, Arctic Monkeys, som också på sin senaste skiva "AM" rörde sig bort från den klassiska brittiska popen mot ett mörkare sound. Och precis som i fallet "AM" så tycker jag att föregångaren, båda bandens bästa skivor (i Arctic Monkeys fall den fantastiska "Suck It And See"), är bättre men att utvecklingen är sund och visar upp nya, spännande sidor av dessa band. "Soapbox" är en riktigt bra skiva, det är "Outsiders" här nedan ett bevis på:
 
 

Nytt & Hett: Lily Allen

Kategori: Nytt & Hett

Jag var en av de som tyckte att Lily Allen nog kunde bättre än vad hon visade i "Hard Out Here" och nu har jag fått rätt. För på nya albumet "Sheezus" finns en fantastiskt fin låt som Therese spelade för mig för några dagar sedan. "Our Time" heter denna låt, som nu också blivit en singel. Och att släppa denna låt som singel är helt rätt tänkt, för det är det bästa jag hört på länge från Allen. En enkel ackordföljd med ett snyggt beat ligger till grund och ovanpå den ligger en grymt snygg pop-melodi. Lily sjunger ruggigt bra och hela soundet låter som slutet på en lördagskväll i London. Det här är bra: