lyssningsknark

som droger för dina öron

Årslista 2013

Kategori: Best of 2013

Efter en veckas uppehåll är det dags för en årsbästalista, och jag kommer trycka in några sämsta också, bara för sakens skull:
 
Årets bästa album: Arctic Monkeys - AM. Jag fick den av Therese i vinylutgåvan nu på julafton och har lyssnat mer och mer på den. Till slut har jag bestämt mig för att, ja , den är årets bästa skiva. Det är inget klockrent album, men det var heller ingen annan som gjorde något sådant detta år. "AM" är däremot en skiva med väldigt hög lägstanivå, och även om de absoluta topparna är något för få så vägs de upp av att det egentligen saknas några riktigt djupa dalar. Arctic Monkeys har återigen gjort ett coolt album och återuppfunnit sig själva, och man ska akta sig för att begära så mycket mer.
 
Årets bästa låt: Vampire Weekend - Diane Young. Vill man läsa en utförligare motivering så finns den i inlägget här under, då jag ägnade hela december åt att räkna ner 2013 års bästa låtar. Hela listan i Spotifyformat finns här: top 24 2013
 
Årets sämsta: Bastilles cover på en gammal dänga som är döpt till "Of The Night". Det här var inte bra från början, men det är ta mig fan ännu sämre nu. 
 
Årets helgerån: Agnes gjorde en cover på Soundtrack Of Our Lives "Instant Repeater ´99" (ja, jag vet att de var med i det där såsiga myspysprogrammet "Så Mycket Bättre" och skulle tolka varandras låtar, men det är ingen ursäkt). Från början en av världens bästa låtar, i denna nya version förminskad till urvattnad skit. Och radio har mage att spela detta!
 
Årets genombrott: CHVRCHES. Skottarna hittade helt rätt med sin elektroniska pop, och det här är lovande för framtiden.
 
Årets comeback: Suede. Från att ha varit totalt uträknade gjorde det gamla klassiska britpop-bandet en av årets bästa skivor i "Bloodsports". Brett Anderson hittade återigen sin rätta röst och hans band hittade på nytt helt rätt ackord. Fantastiskt för ett gammalt fan.
 
Årets svenskar: Hästpojken. När både Hellström och Winnerbäck svek så stod Hästpojken tvärtemot för årets överraskning. Visst har de varit bra förut, men frågan är om duon någonsin varit bättre än på "En Magisk Tanke"? Inte vad jag kan komma på, i alla fall.
 
Årets film: Känn Ingen Sorg. Håkans nya skiva var inget vidare, men filmen som byggdes upp av hans låtar var fantastisk. Något vacklande skådespel här och där kanske, men en fantastiskt bra film med en story som egentligen var så vansinnigt enkel att den inte borde kunna bli så här bra. Lite som Håkans gamla låtar alltså, ganska enkla saker egentligen, men gjorda på ett sådant sätt att de låter fantastiska. Och årets mest oväntade scen, det måste väl ändå vara den pratande Leif "Loket" Olsson-räkan?
 
Där sätter jag punkt för året och önskar alla ett gott nytt 2014! Nästa år kommer det bli lite förändringar här, eller rättare sagt rätt många. Efter fem år så behöver den här bloggen lite förnyelse och det kommer ske i form av en rad olika nya kategorier, som Gammalt & Gott, Världens bästa gitarrsolon och Nytt & Hett. Det kommer heller inte bli uppdateringar varje dag längre, utan istället kommer de komma när det finns något som är värt att skriva om. Något det finns ganska ofta, så man ska räkna med rätt många inlägg varje vecka, och de ska alla vara med riktigt bra musik! Här rundar jag av 2013 med "Gårdakvarnar och skit", hämtad från "Känn Ingen Sorg":
 
 

2013 års bästa låtar - Nr 1: Diane Young

Kategori: Best of 2013

Nej, klassiker som Hellström och Winnerbäck platsar inte på denna lista. Inte heller hypade Daft Punk. Helt enkelt för att de inte varit bra nog detta år. Några som däremot varit bra nog är Vampire Weekend, som toppar min årsbästalista med sin klockrena "Diane Young". Hur många hade trott innan 2013 drog igång att en bluestolva skulle bli årets bästa låt? Inte jag, men Vampire Weekend har förvandlat gamla klassiska mönster till något nytt i "Diane Young". De har fräschat upp Elvis och blandat in modern indie och små element av "Graceland" (inte Elvis Graceland då, utan Paul Simons) och kryddat med små eklektiska idéer. Dessutom har man skrivit en mångbottnad text som passar klockrent i denna knappt tre minuters långa poplåt. Jag kan lyssna på det här om och om igen, jag tröttnar aldrig på denna låt, och den växte snabbt från att vara en av de mer häftiga saker jag hört på senare år till att bli årets bästa och mest genomarbetade låt. Så, med ett God Jul och allt därtill, därför presenterar jag här årets bästa låt här:
 
 

2013 års bästa låtar - Nr 2: Supersoaker

Kategori: Best of 2013

En andraplats kan kanske kännas snöplig, men det är inget att skämmas över. För man är ju ändå bättre än hur många som helst om man är tvåa, förutsatt att det inte är en duell. Och det är det ju inte, det har gjorts tusentals låtar i år och "Supersoaker" är den näst bästa av alla dessa. Kings Of Leon har hittat rätt igen, de har kanske anammat en stil som de tidigare lagt åt sidan men samtidigt ändå kryddat den med nya ingredienser. Borta är arena-försöken, som var både lyckade och mindre lyckade. "Radioactive" var ett lysande exempel på hur bra bandets storsatsning gick, och den låg högt på min årsbästalista anno 2010. Men nu har alltså Kings Of Leon återvänt till rötterna, och "Supersoaker" är det bästa exemplet på hur bra denna stil är. Det är somrig, skitig rock med ett trumkomp som dödar och en refräng som lyfter högt. Det är 2013 års näst bästa låt och ett spår som jag aldrig verkar tröttna på: