lyssningsknark

som droger för dina öron

Lördagsgodis: Green Day

Kategori: Lördagsgodis

Green Day är ett lite lustigt band - först tog det några skivor innan de slog igenom, men när de väl gjorde det, ja då gjorde de det stort med "Dookie". Sen hade de ett helvete att följa upp denna succé, och i början av 2000-talet var de väl ganska uträknade, trots hiten "Minority". Men sen hittade Green Day en ny grej och spelade in skivan "American Idiot" som låt helt rätt i tiden när emo hade börjat slå igenom på bred front och de flesta amerikaner hade hunnit inse att George Bush inte var någon schysst kille. Efter det hade de byggt vidare på denna stil, och knappast nått samma höjder igen men får väl ändå fortfarande ses som ett av världens största rockband. Men idag tänkte jag fokusera på de där "mellanåren" mellan "Dookie" och "American Idiot". För under denna period släppte bandet en riktigt bra skiva i "Nimrod", vars hela 18 spår har en hel del högkvalitativa låtar. "Redundant", "Nice Guys Finish Last", "Scattered", "All The Time" och hiten "Good Riddance (Time of Your Life)" - som av många misstolkats som en lycklig kärlekslåt, men det är det ju inte riktigt - är alla riktigt bra låtar. Det är också dagens klipp, förstasingeln "Hitchin´ A Ride", där Green Day lyckas förena riktigt coolt groove med en härligt rockig melodi. Hur kunde folk inte förstå hur bra detta är?!
 
 

Fredagsanonymt: Cults

Kategori: Fredagsanonymt

Hur kan man inte vara tjenis med alla när man har en låt som "You Know What I Mean"? Lyssna på låten här nedan så förstår du vad jag menar, för det här är klockrent pop-hantverk. Bandet som spelar heter Cults, kommer från New York och har hunnit släppa två fullängdare under de senaste åren. Och trots att det här är riktigt bra musik så har Cults inte slagit på bred front, något jag tycker är väldigt underligt. För lyssna bara på "You Know What I Mean", med den lysande melodin framförd med en otrolig röst, omringad av ett arrangemang som sitter klockrent. Det här borde spelas på radion, istället för mycket av det blajet som verkligen spelas. Här under finns låten i en riktigt bra live-version men vill man istället ha studioversionen så finns den både på Youtube och Spotify. Och på bandet självbetitlade debutskiva, såklart.
 
 

Torsdagslive: Pixies

Kategori: Torsdagslive

Pixies var i Stockholm för några veckor sedan, men då basisten Kim Deal inte längre spelar med bandet och jag var rädd att kvarvarande medlemmar hade tappat lite av gnistan så gick jag inte och såg dem. Istället har jag Youtubat gamla liveklipp med bandet från den tiden då det begav sig på riktigt, alltså brytningen mellan 80 och 90-talet. Och jag har hittat en hel del bra spelningar, idag delar jag med mig av en favorit i form utav "Debaser" från London 1991. Här spelar Frank Black och de andra en fantastisk version av denna låt där melodin hittar nya vägar och andra versen otroligt effektivt tas ned i dynamik. Ok, ljudet är inte det bästa, men upplevelsen som detta klipp bjuder på väger upp de tekniska aspekterna rejält. Så som det brukar vara när något är riktigt bra.